Geschiedenis

Na de tweede wereldoorlog kwam het verenigingsleven langzaam weer op gang. Aanvankelijk werd er door de ruiters geoefend op het schoolplein in het oude Jutphaas. Al gauw werd het besluit genomen om op twee plaatsen te oefenen: Jutphaas en De Meern. De ene week werd er geoefend in De Meern en de andere week in Jutphaas. In die tijd kwam iedereen te paard over de weg. Vrachtwagens of trailers waren er niet. Al snel kwamen een aantal vooruitstrevende leden uit De Meern tot de conclusie dat dit geen doen was. Ze richtten zelf een eigen Landelijke rijvereniging op.

Op 23 november 1945 was het zover: De vereniging de Voornruiters was een feit. Beide verenigingen, de Rijnruiters en de Voornruiters, hebben nog jarenlang samengewerkt op fiftyfifty basis. Het eerste oefenterrein was de weg in aanleg tussen Utrecht en Amsterdam (tussen de Rijn en Vleutenseweg). In 1946 werd het eerste echte concours georganiseerd op het terrein aan de Strijkviertel. Voor dit concours was ook de commissaris van de koningin uitgenodigd. Helaas was hij zijn uitnodiging vergeten en liet de trouwe controleur Jan Mandjes hem niet door. In 1947 begonnen leden deel te nemen aan afdelingswerk. In deze jaren was men drukker met vrijheidsdressuur en andere spelen, dan individueel wat te bereiken in de dressuur- of springsport. Het geven van demonstraties, toneelavonden verzorgen en veilingen van veulens waren de belangrijkste inkomsten van de vereniging.

In 1960 is naast de Landelijke Rijvereniging ook de Ponyclub opgericht, destijds allemaal nog op Shetlandpony’s.

Een aantal jaren geleden moest de vereniging verhuizen van de Zandweg naar de huidige locatie. Dat resulteerde in het neerzetten van de grootste paardensportaccommodatie in onze regio. Dat biedt veel mogelijkheden en ons ledenaantal is sinds de verhuizing explosief gegroeid. De vereniging is Nederlands grootste paardensportvereniging geworden. De individuele resultaten in de sport zijn belangrijker geworden, maar de gezelligheid en het verenigingsgevoel spelen nog steeds een belangrijke rol bij de Voornruiters.