manege utrecht

Manege De Voornruiters paardensport & ruiterport zijn actief iint: dressuur, springen en mennen. Wij zijn de vereniging voor paardensportliefhebbers en recreatieve (sport)rijders voor paarden.

Indoor Men- Marathon Voornruiters 2015

Indoor Men- Marathon Voornruiters 2015

de indoor men-marathon Voornruiters op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober 2015,
 
was een feestje en groot succes ! Dank aan alle deelnemers, vrijwilligers, sponsoren en publiek ! Hieronder een terugblik met foto's en filmpjes 
 
Proef de sfeer van de verschillende finalisten; inzet vrijwilligers, de brassband en publiek 2015
 
en een filmsamenvatting van deze finale hier.
 
spannende finales indoor menmarathon Voornruiters

Na de voorselecties werden gisteravond in het Rabobank Hippisch Centrum van de Voornruiters de finales gereden. Alle deelnemers reden ‘alles of niets’ en dat leverde spectaculaire mensport op.
De ponyenkelspannen beten het spits af. Bert Koorn was met de door hem zelf opgeleide pony Derrick het snelst, maar hij reed een element in hindernis 9 omver waardoor er vijf strafseconden bij kwamen. Pamela Schraal profiteerde hier van. Als tweede starter bleef zij foutloos met haar pony Peppie en de tijd van 122,20 werd door niemand meer verbeterd. Bas Dijkstra met Nozem werd tweede.
 
Bas Dijkstra                                                                   Pamela Schraal 

Vijf ponytweespannen waren tot de finale doorgedrongen en zij waren aan elkaar gewaagd. Yvonne Haverhoek reed haar mini Appaloosa’s naar de overwinning. Het verschil met de concurrenten was minimaal en haar groom Wilner Vervat redde haar tot drie keer toe van het afrijden van een element. Stefan van der Graaf was een fractie langzamer en werd tweede. 

De top drie bij de enkelspannen paard was aan elkaar gewaagd. Pieter Karelse stuurde zijn paard Woppy op ongekende snelheden door he parcours en zette 123,22 op de klok. Stephanie de Groot zette met Whisper een tandje bij en kwam in 115,99 over de finish. Echter had ze in één van de lastige hoekpoorten een bal afgetikt, maar met het totaal van 120,99 bleef ze Pieter Karelse nipt voor. Laatste starter Elsbeth Broekhuis wist de controle over haar schimmel Phierrot te bewaren en ging met ongekend hoge snelheid door het parcours, waarbij alles bleef liggen. Haar gereden tijd van 115,09 was zelfs nog een fractie sneller dan die van De Groot en bracht Broekhuis de overwinning.
 
Bij de tweespannen paard was Jan Toepoel met zijn Fjordenpaarden de winnaar. Kees van Tuijl reed het snelst, maar tikte er twee ballen af.
 
 
Jan Toepoel                                                                          Arie van Zanten 
De ponyvierspannen brachten het publiek ook sensationele ritten. Met alle risico werden korte bochtjes gereden en ging het op de lange stukken op volle snelheid. Evenals vorig jaar eiste Gerco van Tuijl de overwinning op. Hij bleef als enige onder de 130 seconden en maakte geen fouten. Arie van Zanten werd derde.
 
De tandemrubriek kwam op naam van Dianne Legemaat en Bruno Taveniers was de beste bij de vierspannen paard.
 
Overwinning voor IJsbrand Chardon   door Magda Coppoolse
IJsbrand Chardon
foto www.sportpaardenfoto.nl 
Het slotnummer tijdens Indoor Utrecht was de wedstrijd tussen vijf internationale vierspantoppers. Voor Glenn Geerts (België), Theo Timmerman en IJsbrand Chardon een testcase voor het komende indoorseizoen. Ook Europees kampioen Michael Brauchle (Duitsland) kwam naar Utrecht om zijn indoorspan te testen. ‘De achterpaarden zijn van mijn ervaren indoorspan, maar de voorpaarden zijn nieuw en ik wil hier testen hoe het loopt.’ vertelt hij. Ook voor Glenn Geerts was de wedstrijd zoals hij dat noemde ‘de ultieme test’. Geerts reed met de paarden van collega-menner Tom Leys.
 
en een samenvatting van deze finale hier.

Chardon had zijn geroutineerde indoorspan van vorig jaar meegenomen en Theo Timmerman had drie Lippizaners en een zwarte voor de wagen. ‘Het paard wat er bij moet komen is nog te onervaren om hier te rijden.’ gaf hij aan. Ook de paarden van Herman ter Harmsel moesten routine op gaan doen. ‘Ze hebben nog geen kegel of hindernis gezien de laatste tijd.’ zegt hij. Maar Ter Harmsel wilde graag van de partij zijn om te rijden in de ruime accommodatie van de Voornruiters en was onder de indruk van de piste, de faciliteiten en het enthousiaste publiek.

De strijd spitste zich toe op de beide rivalen Brauchle en Chardon. In de eerste omloop was Brauchle het snelst, maar hij reed er twee ballen af, waardoor Chardon hem voor bleef. In het tweede parcours deed de Europees kampioen nog een ultieme poging om Chardon in te halen. Hij was wederom sneller dan Chardon, maar had een duur foutje in de eerste marathonhindernis, waarbij hij ook nog eventjes zijn zweep verloor en deze in de bocht na poort zes weer aanpakte van zijn groom. Chardon reed vervolgens een magistraal foutloos en snel parcours en won.
Theo Timmerman reed in de eerste manche twee ballen af, maar maakte in de tweede omloop veel goed en mocht het derde prijzengeld in ontvangst nemen. Glenn Geerts reed knap rond met de kleine paardjes van Tom Leys, maar maakte iets te veel foutjes en werd vierde. Herman ter Harmsel verslikte zich in de eerste omloop in hindernis 9 en had een herstelde parcoursfout. In de tweede omloop liep het aanzienlijk beter, maar hij kon de concurrentie niet meer inhalen.
 
Glenn Geerts

Na de prijsuitreiking trakteerden Timmerman, Brauchle en Chardon het publiek nog op een ‘minishowtje’. Het was genieten voor de toeschouwers en de organisatie hoopt de vierspanrijders volgend jaar weer te ontvangen.

Bejaarden genieten op terras Voornruiters
Op vrijdag 2 oktober mochten De Voornruiters een grote groep bejaarden ontvangen op het luxe genodigdenterras. In het eerste weekeind van oktober wordt bij rij- en menvereniging De Voornruiters de landelijke wedstrijd indoor menmarathon gehouden in de grote rijhal aan Sportpark Rijnvliet 7 in Utrecht. (naast de Strijkviertelplas) Heel veel aanspanningen; paard / pony en wagen, rijden mee in deze wedstrijd en dat is heel leuk om te bekijken. De hal is prachtig ingericht met een mooi aangekleed parcours en de menners proberen zo snel mogelijk van start naar finish te racen. Twee dagen; vrijdag en zaterdag zijn dan gevuld met paardensport. Alle sponsoren van De Voornruiters worden op zaterdagavond uitgenodigd op een mooi terras, maar tot dan was dit terras altijd leeg. En zo ontstond het idee om bejaarden en/of gehandicapten uit te nodigen op dit terras om hen mee te laten genieten van de wedstrijd ( kennis van paarden niet nodig ) en hen zo een ontspannen middag of avond te geven.
 
 
Zicht vanaf het terras; oud voorzitter Voornruiters Ria van Oorschot, ere lid en vrijwilliger Fiet Gerssen en vrijwilliger Sietske 
 
Bladt Charity maakte dit financieel mede mogelijk. Via contactpersonen; Ria van Oorschot (ook oud-voorzitter van De Voornruiters) als contact van de Katholieke Bond voor Ouderen en Ineke Schols, beheerder bij De Roef in de Meern en anderen werden bejaarden uitgenodigd met de mogelijkheid van vervoer vanaf de Roef. Ook de ‘Plusbus’ is hierbij ingezet. Vanaf 14.00 uur waren de gasten welkom, maar al om 12.30 uur was de eerste tafel bezet. Veel gasten hadden nog nooit zo’n wedstrijd gezien en gastvrouwen van De Voornruiters gaven uitleg. Menig ‘advocaatje’ en ‘boerenjongens’ is geserveerd. Ook Voornruiter moeder Ria van Vulpen; actief in de keuken, kwam regelmatig de aanwezige bridge-vrienden en vriendinnen gedag zeggen. De muziek was bewust wat zachter gezet zodat een normaal gesprek goed mogelijk was en een speaker vertelde wie er aan het rijden was. De ouderen hebben genoten van dit bijzondere uitje en dit is zeker voor herhaling vatbaar !
 
 
 
Kinderen groep 8 maken kennis met de paarden/sport bij De Voornruiters 
Op vrijdag 2 oktober kwamen 142 kinderen groep 8 naar rij- en menvereniging De Voornruiters. De basisscholen De Boomgaard en De Ridderhof hadden positief gereageerd op de uitnodiging van om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Doel was ‘het kennismaken met de paarden/pony’s. Dit evenement was mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht. De eerste groep van ruim 70 kinderen werd ’s morgens vroeg al opgehaald met een grote bus van HATRO Ochten (van menruiters Bert de Hater) en de tweede groep rond 10 uur.
 
 
                                                              foto's paard/pony rijden zijn gemaakt door www.sportpaardenfoto.nl 
(Voor het bestellen van foto's kunt u klikken op de link hierboven) 
Rond de rijhal van De Voornruiters waren een groot aantal spellen klaargelegd en Mark Verheyden van Manege Groenesteyn uit Utrecht was met een grote vrachtwagen gekomen met paarden en pony’s. Per groepje kon zo een stukje worden gereden, natuurlijk met een cap op. Vrijwilligers van De Voornruiters liepen naar het paard of de pony mee en begeleidden het opstappen, want dat was voor een aantal kinderen (en ook begeleiders) toch wel heel spannend. Ook zagen we (vooral) meisjes, die hun paardenbroek en laarzen al aan hadden en dan minder begeleiding nodig hadden. Zij konden juist aan hun klasgenoten ook wat uitleg geven.
 
 
Tussendoor werden allerlei spellen gedaan op het grote veld zoals hoefijzer gooien, spijkerslaan en ook spellen, waarbij het groepje samen moest werken zoals de groeps-ski-loop. Binnen konden de kinderen hoefijzer-versieren, eten en drinken en een quiz maken.
 
  
Het tweede paarden-onderdeel was ringsteken. 4 aanspanningen paard en wagen reden dan met een leerling achterop langs de ringen en met een soort staafpistool moest dan de ring ‘gestoken’ worden. Hierbij reden mee een Shire (heel groot trekpaard), twee friezen (zwart met lange manen en sokken) en een tweespan shetlander pony’s (klein). Deze menners zijn allemaal lid van de menvereniging van De Voornruiters. Ook dit onderdeel vonden de kinderen spannend en prachtig. Algemeen was iedereen; kinderen, ouders en begeleiders heel enthousiast. Met versierde hoefijzers gingen de kinderen weer terug naar school.
 
 


Locatie & Routebeschrijving

Bezoekadres Manege "De Voornruiters" Sportpark Rijnvliet 7 3545 EA Utrecht Grotere kaart weergeven...

ga naar http://www.facebook.com/devoornruiters.demeern/?fref=ts